Sunday 11 November 2007

Vive la grève! Elagu streik!


Selliseid loosungeid hüütakse praegu Prantsusmaa ülikoolides. Üliõpilased streigivad, õppehoonete uksed on blokeeritud ja minu prantsuse keele loengud jäävad ilmselt jälle ära.

Streigitakse contre la loi Pécresse ehk haridusminister Valerie Pécresse’i uue seaduse vastu. Selle järgi tehtaks kõrghariduse rahastamises teatud ümberkorraldusi. Ülikoolide rahastamine hakkaks edaspidi toimuma nii, et lisaks riiklikule rahastamisele peavad koolid leidma endale ka ettevõtetest sponsoreid. Riik tahab kulutusi koomale tõmmata.

Selline plaan ärritab muidugi kõige enam filosoofia- ja muude kampsunierialade tudengeid. Milline ettevõte ikka filosoofidele raha annaks? Nemad paistavad olevat ka kõige ägedamad streikijad.

Üliõpilasdemokraatia toimib iseenesest väga lihtsalt. Väljakuulutatud päeval kogunevad kõik tudengid assemblée générale’ile (pildil), kus hääletatakse käega streigi poolt või vastu. Möödunud neljapäeval hääletati poolt. Esmaspäeval on uus kogunemine. Näis, kas nädalavahetus on kirgi jahutanud.

Samas vahet pole, sest juba teisipäeval algab teine streik – transporditöötajate oma. Nemad jätkavad oma võitlust Sarkozy reformide vastu. Nii et ülikooli ei pääse nagunii.

Ei tea, kas prantslaste pärast, aga uudised teatavad, et streigimeeleolud tõstavad pead ka mujal maailmas – Broadway lavatöölised ja Eesti bussijuhid on juba väga teemas sees.

3 comments:

Anonymous said...

Siin ühes raamatupoes oli lustakas prantsusekeele õpik pildiga tohutusuurest tänavarongkäigust, mille ees oli plagu kirjaga "SCANDALE". Ja selle juures oli irooniline seletus: "Prantslased protestivad selle vastu, et peavad reede pärastlõunal töötama..."

kb said...

see assemblee generale on küll naljakas. ei tea kuidas hääletamise tulemus selgeks tehakse? silma järgi? aga kui silma järgi on enam-vähem võrdselt nii- poolt kui ka vastuhääli?

aga streik on ikka parem kui oma meelsuse vägivaldne väljendus. lugesin ühe šveitsi ajaloolase artiklit, kus ta kirjutas, et kodanikuühiskond hakkab muutuma nii prm-l ehk selle sünniriigis kui ka mujal maailmas. st seda, et teatud gruppide eneseväljendusviisiks saabki vägivald, mitte streik vm rahumeelne eneseväljendusviis.

igatahes prantsuse eeskujul või mitte, eestis võiks rohkem streike olla. tahaks ka koju jääda, puhata ja mängida.

Annelis said...

Ma pole küll prantsuse meediaga kursis, aga kas Eestis ei asenda streiki või sellist tohutut eneseväljendamisevajadust Internet? Kas võib olla nii, et sellel ajal kui Eestis tudengid/inimesed üldiselt internetis kommentaariumites lällavad, siis sellel ajal prantslased lähevad tänavale ennast väljendama?