Wednesday 14 November 2007

Streik jätkub: ninad veriseks!

Tudengite kired ei ole siin Prantsusmaal vaibunud. Eile loengusse minnes kubises Nanterre’i ülikoolilinnak politseiautodest. Rühm märulipolitseinikke marssis oma autode poole, paarkümmend turvistes meest blokeeris sissepääsu õigusteaduste õppehoonesse. Maas oli igasugu sodi nagu pärast miitingu pidamist.

Õhtul nägin uudistest, mis seal oli hommikul toimunud – streikijad kogunesid jälle oma assemblée générale’i pidama, aga see kord ei lasknud politsei neid majja sisse. Selle peale läks tudengite ja politsei vahel kähmluseks. Politsei kasutas pisargaasi jne. Tuttav pilt aprillikuisest Tallinnast. Paar streigiaktivisti said ilmselt kõvad sinikad.

Mitte kõik tudengid pole aga streigi poolt. Mõned neist olevat hõiganud loosungeid „Streikijad ülikoolist välja” ja „Nõuame vabadust õppida”. Lõpuks hakati neid tudengeid, kes soovisid loengusse minna, majja laskma. Kuidas politsei neid streikijatest eristas, seda ma ei tea. Küll aga loopisid aktivistid streigimurdjaid õppehoonesse sisenemisel poriga.

Selge on see, et küsimus pole siin ainult selles, kas ollakse kõrgharidusreformi poolt või mitte. Vähemalt osa streigikorraldajatest on ikka väga poliitiliselt meelestatud ja väljendavad nüüd mõnuga oma viha Sarkozy ja tema valitsuse vastu. Kõnekas fakt on see, et Le Monde’i teatel ilmus eile hommikul Nanterre’i sündmuspaigale üks Prantsusmaa kommunistliku partei tegelane, kes nõudis politsei lahkumist ülikoolist. Uudistes näidati ka pilti Rennes’i ülikoolist, kus rektor nimetas streikijaid „punasteks”.

Raudteetöötajad sõdivad teisel rindel. Täna oli metroo- ja rongiliiklus osaliselt peatatud, streikijad marssisid läbi Pariisi kärtsu ja mürtsu saatel. Sattusin neile kesklinnas peale. Ka see seltskond on väga kirju. Kui rongkäigu eesotsas liikusid tõsisemad aktivistid ruuporite ja loosungitega, siis sabas tuigerdasid napsised mehed, kes tegid pulli ja tundsid ilmselgelt rõõmu järjekordsest vabast päevast. Rongkäigu sees tiirutas ka paar improviseeritud müügikäru, pakkudes kõike õllest baguette’ini.

3 comments:

Anonymous said...

Mida rohkem ma neid prantsusmaa streigiasju näen, seda rohkem on mul tunne, et tegelikult on nad lihtsalt laisad ja ei viitsi tööd või siis õppetööd teha. Eelmisel suvel sain ka ise paari prantsusmaa suurima streigikorraldajaga kokku ja pean ütlema, et minu arvates olid nad ikka päris punased ja suht mõttetud. Jah poliitilised ideed on neil iseenesest olemas, aga nad väljendavad neid mõtteid valimatult ja alati kui võimalus tuleb.

Anonymous said...

Jah PR, miski ei alista pragmaatilist Ida-Euroopa töökultuuri! :)

Anonymous said...

nädalavahetusel streikisid ka saksa raudteetöölised. minu sõit berliinist dortmundi jäi ära, aga see kompenseeriti eriti ordnung viisil. meid pandi lihtsalt samal ajal parema ja kiirema rongi peale:) streikijaid endid polnud üldsegi näha, raudteejaam oli pentsikult tühi.