Wednesday 10 October 2007

Ohoo, internet!


Pärast kolme nädalat Pariisis elamist on mul lõpuks korteris internet. Elu on taas normaalne. Ja hoiatan: elu ilma interneti püsiühenduseta võib olla raskem, kui arvata oskate. Nii nõme kui see ka pole.


Aga nende kolme püsiühenduseta veedetud nädala jooksul sain katsetada tervet rida Pariisi tasuta wifi alasid. Wifi on siin täitsa levinud. Ei maksa arvata, et Eesti on endiselt ainukene riik, mis on enda jaoks wifi avastanud.
Traadita internetti arendatakse Pariisis linnapea Bertrand Delanoe initsiatiivil. Delanoe, kes on muide avalikult gei, on toonud Pariisi ka muid värskeid ja julgeid algatusi nagu jalgrattateed ja igasuvine liivarand Seine’i jõe ääres. Tänaseks levib tasuta wifi enamikes kesklinna parkides, raamatukogudes ja paljudes ühiskondlikes hoonetes. Parkides levivat wifit olen ise paaril korral proovinud, toimib suurepäraselt. Linnapea eesmärk on teadagi mis – internetiseerida (wifiga) kogu linn. (Siinkohal tulevad meelde Eesti ajakirjandusest läbi jooksnud uudised sellest, et kohe-kohe hakkab Tallinnat katma tasuta wifi. Mis on neist plaanidest saanud?)

Peale linnavõimu pakuvad wifit ka mitmed baarid ja kohvikud. Nende puhul ei saa nüüd küll tasuta wifist rääkida, sest maha istudes tuleb ju ka midagi tellida ja siinsetest menüüdest on raske leida midagi, mis maksaks vähem kui neli eurot.

Internetinäljas tudengi sõbraks on ka McDonalds. Enamikes Pariisi mäkkides on tasuta wifi. Ja see toimib täitsa hästi. Kuni läptoppidega niisama-istujad vallutavad kogu restorani ja burgerisööjatele ei jätku enam laudu. Siis keeratakse wifi kinni ja tuleb teise mäkki ümber kolida.

Kokkuvõttes tuleb öelda, et tasuta wifi on tore küll, aga selle peale ei saa loota. Võib-olla on asi minu it-alases nõrkuses, aga nende kolme nädala jooksul olin ma korduvalt olukorras, kus ühendus äkki katkes või ei õnnestunudki ühendust saada, kuigi olin eelmisel päeval täpselt samas kohas wifis olnud. Ja see, kui pidin järgmise internetiseansi jaoks pimedas koridoris kükitama, et natukene naabrite wifit varastada, oli ikka täiega nõme. Nagu ka too õhtu, kui külmetasin kohaliku pilvelõhkuja seina ääres, et suurfirma wifis olla ja skaibis rääkida.

Nii et olgu jumal tänatud püsiühenduse eest!

6 comments:

kb said...

"Ohoo, arturi blogi!"
mulle meeldib. aga kes seal üleval pildil su kõrval on? urmas väljaots?

KH said...

Ja pealkirjad tabloidides:

Artur Jugaste: "Varastasin naabrilt netti"

EESKUJULIK pressiteade. Ja ülimalt andekas.

Kohalike blogomaanide elu on viimasel ajal õige magus - suurlinnamuljeid Rootsist, Saksamaalt ja nüüd ka Prantsusmaalt.

Anonymous said...

Das ist sehr schön. Aber haben sie da in Fraknreich kein Web 2.0?

Annelis said...

Hälsningar från Stockholm till Paris! :D Selle pressiteate võtame nüüd aluseks, kui millalgi peaks vaja minema pressiteadet kirjutada.

Anonymous said...

Aga meil siin Eestis on Osturalli ja Hullud päevad...
Tervitused väliseestlastele!

Mihkel said...

Ma märgin pressiteate oma postkastis mingi tärniga ära, et oleks kuskilt mudelit võtta kiirelt, kui vaja.