Thursday 18 October 2007

Paris souterrain


Ostsin hiljuti raamatu, mis algab sõnadega „Pariis on nagu šveitsi juust”. See räägib maa-alusest Pariisist: lugematutest kaevandustest, katakombidest, metrootunnelitest ning kanalisatsioonitorustikest, mis on aegade jooksul linna alusesse maapinda uuristatud.

Kõige kummalisemad on maa-alused kaevandused, kust keskajal hangiti linna ehitamiseks vajalikku materjali. Linna-aluse maapinna õõnestamisega tegeldi päris usinalt, sest ühel hetkel hakkasid kaevandused koos nende kohal asuvate hoonetega sisse vajuma. 1777. a loodi koguni kuninglik kaevanduste inspektsioon, mille töö oli ohtlikud kaevandused kindlustada või kinni ajada.

Sajand hiljem said mõned kaevandused uue
rakenduse, kui neis hakati šampinjone kasvatama. Seenepeenrad, mis koosnesid peamiselt hobusesõnnikust, andsid mõne nädalaga kena saagi.

Peale selle on Pariisi all veel näiteks maa-alune surnuaed koos ligi kuue miljoni pariislase jäänustega (kogutud sulgemisele määratud linnakalmistutelt), tohutusuured hoidlad veevarude kogumiseks ja sõjaaegsed pommivarjundid siltidega „Rauchen verboten” ning „Ruhe”. Mõni aasta tagasi avastati ühest maa-alusest koopast aga midagi illegaalse ööklubi taolist, kus olevat korraldatud kõike alates kinoseanssidest kuni salajaste orgiateni.

Maa-alune Pariis on sama ekstravagantne nagu linn isegi.

Hämmastav, et see kõik koos metrooga maa alla ära mahub. Pariisi metroo koosneb 14 erinevast liinist, pluss viis regionaalmetroo liini, mis ühendavad omavahel eeslinnu. Iga liin nõuab tunnelit, kui mitte kahte.

Nii et ei teagi, kas minu jalge all on šveitsi juust või haigutab seal lihtsalt üks tühimik.

8 comments:

Anonymous said...

jään ootama nendest hobusesõnnikust võrsunud šampinjonidest tehtud rooga. sul on kuus päeva aega veel.

ps "Šveitsi juust" kirjutatakse tänapäeval suure algustähega, nagu Rootsi laud ja Soome kelk.

Annelis said...

kas sa juba La Defense'il oled käinud? seal on manhattan:)

Anonymous said...

Aga mina ootan hoopis muljeid ragbifinaalist, kas seda ka kuidaipidi tunda oli?

Anonymous said...

La Defense'il olen käinud jah... See on mu korterile suht lähedal, aknast paistab ja jääb ülikooli minnes tee peale. Selline pintsaklipslaste kant jah, aga mitte nii äge kui Manhattan (arvan) Üritan sellest pikemalt kirjutada.

Ragbi finaali oli nii palju tunda, et nädalavahetusel oli linn britte täis. Aga suuremat möirgamist polnud. Tundub, et briti ragbifännid peavad ennast suht viisakalt üleval. Sport ise on vist nii brutaalne, et keegi ei roni hiljem tänavale märatsema.
MM-ga seoses oli melu suur nii kaua, kuni Prantsusmaal oli lootus finaali pääseda (pärast Uus-Meremaa võitmist käis linna peal kõva pidu) ja kuni šotlased-iirlased olid linnas. Nemad on brittidest märksa lärmakamad.

kb said...

ootaks nüüd uusi sissekandeid ;)

Anonymous said...

Näe Arts, kas selline see prantsus ongi?? http://www.youtube.com/watch?v=X5hrUGFhsXo

artur said...

Hahaha. Täitsa prantsuse moodi. See Flight of the Conchords on ju huumoriküte. Üks meestest on täpselt nagu Ursula Omar. Hea link, aitäh.

kb said...

minu meelest on ka täiega prantsus.